חוג תרבויות עתיקות

שעה אחת לשבוע, כל השנה

החוג מכסה מגוון רחב של תרבויות עתיקות באזור אירואסיה ואפריקה הצפונית.

קבוצת גיל: 9 ומעלה (בהתאם לנרשמים)

נושאים של חוג תרבויות עתיקות

תרבויות רבות ומגוונות

מצרים, נוביה, מסופוטמיה, חיתים, מינואיפ, מיקנים, פיניקים, גויי הים, בני ישראל, עילם, פרסים, יוונים, אטרוסקים, קרתגו, נבטים, רומאים…

החוג מתקיים במתכונת, בה נבנה כסדנה קבועה ומצליחה ביותר במשך מספר שנים בבית ספר דיאלוגי “שיח”.

החוג מועבר בצפייה מודרכת בסדרות וסרטים דוקומנטריים מובחרים ומתורגמים לעברית (על ידי), שמהותה עצירה ברעיונות מורכבים, מילים לא מוכרות, מונחים שהילדים לא נחשפו אליהם עדין או שאינם ברורים מאליהם, להסבירם בצורה המובנת ביותר. כך כל הנושא יונגש לילדים וייקלט אצלם, ולא רק האפקטים, הבימוי או האנימציות, כפי שהיה אילו היו צופים בסדרות בעצמם. 

החוג מכסה מגוון רחב של תרבויות העתיקות באזור אירואסיה, לפי סדר הגיוני, המיועד לבנות הבנה של התפתחות הדרגתית ורחבה בעת ובעונה אחת. אנו מתחילים בציוויליזציות העתיקות של סין ועמק האינדוס, כדי לתת מבט על כך שלא כל הציוויליזציה מקורה באזור הים התיכון ואירופה. ואז עוברים אל האזור הזה: מצרים, נוביה, מסופותמיה, חיתים, מינואים, מיקנים, פניקים, גויי הים, בני ישראל, עילם, פרסים, יוונים, אטרוסקים, רומאים… 

נכון לתחילת תש”פ, קיים רצף לימודי של 5 שנים בסדנה זו – ויש לאן להמשיך להתפתח.

פיטר וולר, מהנדסים הסטוריה

סרטים דוקומנטריים

תמונה מתוך אחד הפרקים של הסדרה ‘מהנדסים אימפריה’ של ערוץ ההסטוריה, עם פיטר וולר.

חלק מהסרטים מבוימים חלקית, והצפייה יוצרת חווית נוכחות והשתתפות אישית בתלמידים. יש סרטים המתמקדים (ומדגימים) טכנולוגיות והמצאות של ציוויליזציות.

רוב הסרטים כוללים קטעים וראיונות של מומחים וחוקרים מסוגים שונים, בהם נחשפים הילדים למדע שמאחורי התגליות ולשפע המפתיע של מקצועות שונים שמעולם לא שמעו עליהם.

המחקרים נוגעים בנושאים שונים: ספרות, מיתולוגיה, שפות ופיענוח שלהן, טקסים, היררכיות, סיפורי חיים, מסחר, כיבוש, דיפלומטיה, סוגי משטר, דת, מחלות, אסונות טבע, ארכיאולוגיה, גיאולוגיה, גנטיקה. נושאים אלה מעלים שאלות של שיטות מחקר ורבגוניותו, כמו גם אופן בחינה ביקורתי של שאלות וטענות, בחינת ראיות, העלאת תיאוריות, השערות והוכחות, השינויים המתמידים במדע בעקבות גילויים חדשים.

בנוסף, השיח מעורר הקבלות לדברים שמתרחשים היום בעולם ובארץ, או בחיים בכלל, והדבר מדגיש את החשיבות של הכרת ההסטוריה על מנת להיות מסוגלים לחזות את תוצאות המעשים של היום בעתיד, על סמך לקחי העבר.

התוצאה אינה רק רכישת ידע, כי אם הגמשה והרחבה של יכולת החשיבה העצמאית.

ילד שואל שאלות

ילדים רוצים לדעת

סקרנות היא מנגנון הישרדותי. ילדים מתוכנתים לרצות לדעת ולהבין את העולם סביבם.

כל קבוצת ילדים שונה היא, ושאלותיהם יכולות לקחת אותנו למקומות שונים, מה שהופך את המסע הזה מרתק עוד יותר.

קבוצת הילדים היא רב-גילאית, אך בפער גילאים (ובמיוחד, מוכנות ובשלות) לא גדול מדי, כדי לאפשר שפה משותפת ונגישה לכולם. הרקע והידע המוקדם של כל אחד הוא שונה, וזה תורם לכלל הקבוצה.

השאלות וההערות של הילדים יכולים לקחת אותנו למקומות אחרים, ואני  מברכת על  כך. הגיחות האלה מהמסלול המתוכנן מעשירות את החוויה הכללית ומעניקות נופך ייחודי לכל מפגש.